Patelnie

wyświetlono 20 z 48 produktów

Widok

PLN

Brytfanna ELECTROLUX GBS 325

7611497051999, GBS 325

Kategoria: Patelnie

5 na 5

129,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 24h

PLN

GERLACH Wok z pokrywką 30 cm Harmony NK 309

5901035501119, GERLACH WOK Z POKRYWKĄ 30 CM HARMO

Kategoria: Patelnie

179,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 24h

PLN

Patelnia Gerlach Granitex 20cm

5901035500815, GRANITEX 20CM

Kategoria: Patelnie

88,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 24h

PLN

Patelnia Gerlach Granitex 24cm

5901035500808, GRANITEX 24CM

Kategoria: Patelnie

96,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 24h

PLN

Patelnia Gerlach Granitex 28cm

5901035500792, GRANITEX 28CM

Kategoria: Patelnie

119,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 24h

PLN

Kategoria: Patelnie

63,86 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 72h

PLN

Kategoria: Patelnie

94,34 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 72h

PLN

Kategoria: Patelnie

165,46 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 72h

PLN

Kategoria: Patelnie

117,56 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 72h

PLN

PATELNIA CAMRY CR6677

5908256832008, CR6677

Kategoria: Patelnie

39,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

PATELNIA CAMRY CR6704

5908256833944, CR6704

Kategoria: Patelnie

40,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Patelnie

90,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Patelnie

111,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Patelnie

149,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Patelnie

160,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Patelnie

104,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Patelnie

15,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Judge BASICS garnek 24/4,3l.

5010763064251, 5010763064251

Kategoria: Patelnie

73,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Judge Brytfanna z rusztem 36x26x10cm

5010763091936, 5010763091936

Kategoria: Patelnie

92,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Judge Forma do rolad 32x18x3cm

5010763071235, 5010763071235

Kategoria: Patelnie

32,00 zł

chwilowo niedostępny

Wyników na stronie:

Patelnia jest jednym z podstawowych akcesoriów wyposażenia kuchni. Trudno jest sobie wyobrazić gotowanie i smażenie bez niej. Używa się jej do przygotowywania wielu dań - śniadań, obiadów, kolacji. Kupując nową patelnię warto wziąć pod uwagę kilka aspektów, które mogą wpłynąć na jakość i szybkość gotowania. Obecnie na rynku jest bardzo dużo różnego rodzaju patelni i ciężko jest się zdecydować na tą, która spełni wszystkie nasze oczekiwania. Na co zwrócić uwagę kupując patelnię? Jakie cechy są najważniejsze? 

Patelnia - najważniejszy przyrząd w kuchni 

Patelnia jest narzędziem w kuchni, którego używamy codziennie, dlatego nie warto na nim oszczędzać. Najtańsze, najniższej jakości patelnie zazwyczaj po kilku użyciach zaczynają przypalać potrawy i przestają być zdatne do użytku. Na początku warto zastanowić się w jakim celu chcemy kupić patelnię, do czego będziemy ją najczęściej używać. Inny model będzie potrzebny do smażenia naleśników, a inny do chińskiego makaronu z sosem. 

Patelnie można podzielić ze względu na różne kategorie. 

Jedną z nich jest materiał, z którego została zrobiona: 


  • aluminiowa 

  • stalowa

  • żeliwna

  • miedziana 

  • szklana.


Patelnia aluminiowa szybko się nagrzewa i szybko traci ciepło. Jest najlepsza jeśli chodzi o przewodzenie ciepła. Niektórzy uważają jednak, że patelnie aluminiowe nie są zdrowe dla człowieka, ponieważ w połączeniu z wysoką temperaturą może wydzielać szkodliwe związki. Część producentów pokrywa tę powłokę warstwą nieprzywieralną co ma w pewien sposób ochronić przed tym. 


Patelnia stalowa jest przede wszystkim bardzo wytrzymała. Często określa się je jako niezniszczalne. Są odporne na bardzo wysokie temperatury, mają powłokę odporną na zarysowania i może służyć przez długie lata. Patelnie stalowe są najczęściej używane w gastronomii, gdzie są wykorzystywane cały czas. Patelnie stalowe umożliwiają smażenie w dowolnej temperaturze, bez ryzyka ich zniszczenia. 


Patelnia żeliwna w dzisiejszych czasach są mniej popularne, kiedyś uznawane za najlepsze na rynku. Są ciężkimi i solidnymi patelniami, które bardzo dobrze przewodzą ciepło i długo je utrzymują. Sprawdzą się idealnie w miejscach, gdzie przygotowuje się większe ilości potraw. 


Patelnia miedziana nadaje się przede wszystkim osobom, które zajmują się gotowaniem na co dzień. Żeby w odpowiedni sposób na nich smażyć należy mieć odpowiednią wiedzę i umiejętności. W bardzo szybkim tempie się nagrzewa do wysokiej temperatury i wyjątkowo długo utrzymuje ciepło. Od wewnątrz są pokryte warstwą stali, która zapobiega stykaniu się żywności z miedzią. 


Patelnia szklana jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które są alergikami. W składzie nie posiada chromu, niklu czy ołowiu. Jest przezroczysta co wpływa na kontrolę procesu smażenia i duszenia potraw. Nie wpływa ona w żaden sposób na smak i aromat przyrządzanych potraw. Można używać jej w piekarniku i w kuchence mikrofalowej. 


Podział patelni ze względu na powłokę, jaką posiada: 


  • emaliowana 

  • teflonowa

  • ceramiczna

  • tytanowa

  • kamienna. 


Patelnię emaliowaną można dostać w dwóch wariantach - pokryta z zewnątrz emalią, wewnątrz powłoką nieprzywierającą lub pokryta od zewnątrz i wewnątrz warstwą emalii. Jest ona odporna na rdzewienie, po kilkukrotnym użytkowaniu, na jej powierzchni pojawi się dodatkowa warstwa ochronna, patyna. Co ważne, pod wpływem wysokiej temperatury nie wpływa na jakość jedzenia i jest dobrym rozwiązaniem dla alergików. Jest łatwa w czyszczeniu i nie wchłania zapachów. Dobre patelnie emaliowane powinny być odporne na ścieranie i korozję. Należy jednak pamiętać, że trzeba do niej używać wyłącznie drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych. 


Patelnia teflonowa jest najpopularniejszym rodzajem patelni, który gości w wielu kuchniach. Jest ona stosunkowo tania, odporna na wysokie temperatury, ma gładką i nieprzywierającą powłokę, która umożliwia smażenie na bardzo małej ilości tłuszczu. Teflon jest trwały jednak w łatwy sposób można go zarysować - wtedy patelnia nie nadaje się już do użytku. Warto do niej używać artykułów silikonowych i drewnianych. Jest łatwa w czyszczeniu i dostosowana do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach. 


Patelnia ceramiczna ma o wiele wyższą odporność na wysoką temperaturę niż na przykład patelnia teflonowa. Równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują ciepło danej potrawy. Podczas smażenia nie wydzielają żadnych związków i substancji szkodliwych. Dodatkowo nie wpływa na smak i zapach potraw. 


Patelnia tytanowa jest wyborem na długie lata. Można na niej smażyć na małej ilości tłuszczu, jest nieprzywieralna i łatwa w czyszczeniu. Patelnie tytanowe to jedne z niewielu rodzajów patelni, które można myć w zmywarce. Patelnie kuchenne o tytanowej powierzchni są dostępne w wariantach o różnych głębokościach i o różnych grubościach. 


Patelnia kamienna jest z pewnością jedną z opcji, które warto wziąć pod uwagę kiedy szukamy porządnej patelni na długie lata. Dosyć szybko i równomiernie się nagrzewa i jest odporna na zarysowania. Mogą to być patelnie wykonane z granitu, tytanu lub marmuru. Możemy na nich smażyć bez tłuszczu. 

Zapisz się do newslettera

Szanowny Użytkowniku w naszym serwisie wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej w Polityce Prywatności.

Potwierdzam

Proponowane kategorie

    Proponowane produkty