Patelnie
wyświetlono 18 z 18 produktów
Patelnia elektryczna do naleśników NOVEEN ECM490 czarna
5902221621642, ADN5DKIN0370
Kategoria: Patelnie
GERLACH Wok z pokrywką 30 cm Harmony NK 309
5901035501119, GERLACH WOK Z POKRYWKĄ 30 CM HARMO
Kategoria: Patelnie
199,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
99,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
89,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
Patelnia naleśnikowa alum. Granitex Ilag Xera Dur 2 25cm
5901035505575, GRANITEX ILAG XERA DUR 2 25CM
Kategoria: Patelnie
99,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
Zestaw patelni Gerlach Smart z odpinaną rączką 20/24/28cm
5901035505179, 5901035505179
Kategoria: Patelnie
219,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
89,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
99,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
129,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
Patelnia grillowa Gerlach Monolit ILAG XERA DUR 2 (24cm)
5901035506411, 5901035506411
Kategoria: Patelnie
99,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
Patelnia grillowa Gerlach Monolit ILAG XERA DUR 2 (28cm)
5901035506428, 5901035506428
Kategoria: Patelnie
149,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
199,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
269,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
199,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
249,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
149,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
199,00 zł
Produkt jest chwilowo niedostępny
Patelnia jest jednym z podstawowych akcesoriów wyposażenia kuchni. Trudno jest sobie wyobrazić gotowanie i smażenie bez niej. Używa się jej do przygotowywania wielu dań - śniadań, obiadów, kolacji. Kupując nową patelnię warto wziąć pod uwagę kilka aspektów, które mogą wpłynąć na jakość i szybkość gotowania. Obecnie na rynku jest bardzo dużo różnego rodzaju patelni i ciężko jest się zdecydować na tą, która spełni wszystkie nasze oczekiwania. Na co zwrócić uwagę kupując patelnię? Jakie cechy są najważniejsze?
Patelnia - najważniejszy przyrząd w kuchni
Patelnia jest narzędziem w kuchni, którego używamy codziennie, dlatego nie warto na nim oszczędzać. Najtańsze, najniższej jakości patelnie zazwyczaj po kilku użyciach zaczynają przypalać potrawy i przestają być zdatne do użytku. Na początku warto zastanowić się w jakim celu chcemy kupić patelnię, do czego będziemy ją najczęściej używać. Inny model będzie potrzebny do smażenia naleśników, a inny do chińskiego makaronu z sosem.
Patelnie można podzielić ze względu na różne kategorie.
Jedną z nich jest materiał, z którego została zrobiona:
aluminiowa
stalowa
żeliwna
miedziana
szklana.
Patelnia aluminiowa szybko się nagrzewa i szybko traci ciepło. Jest najlepsza jeśli chodzi o przewodzenie ciepła. Niektórzy uważają jednak, że patelnie aluminiowe nie są zdrowe dla człowieka, ponieważ w połączeniu z wysoką temperaturą może wydzielać szkodliwe związki. Część producentów pokrywa tę powłokę warstwą nieprzywieralną co ma w pewien sposób ochronić przed tym.
Patelnia stalowa jest przede wszystkim bardzo wytrzymała. Często określa się je jako niezniszczalne. Są odporne na bardzo wysokie temperatury, mają powłokę odporną na zarysowania i może służyć przez długie lata. Patelnie stalowe są najczęściej używane w gastronomii, gdzie są wykorzystywane cały czas. Patelnie stalowe umożliwiają smażenie w dowolnej temperaturze, bez ryzyka ich zniszczenia.
Patelnia żeliwna w dzisiejszych czasach są mniej popularne, kiedyś uznawane za najlepsze na rynku. Są ciężkimi i solidnymi patelniami, które bardzo dobrze przewodzą ciepło i długo je utrzymują. Sprawdzą się idealnie w miejscach, gdzie przygotowuje się większe ilości potraw.
Patelnia miedziana nadaje się przede wszystkim osobom, które zajmują się gotowaniem na co dzień. Żeby w odpowiedni sposób na nich smażyć należy mieć odpowiednią wiedzę i umiejętności. W bardzo szybkim tempie się nagrzewa do wysokiej temperatury i wyjątkowo długo utrzymuje ciepło. Od wewnątrz są pokryte warstwą stali, która zapobiega stykaniu się żywności z miedzią.
Patelnia szklana jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które są alergikami. W składzie nie posiada chromu, niklu czy ołowiu. Jest przezroczysta co wpływa na kontrolę procesu smażenia i duszenia potraw. Nie wpływa ona w żaden sposób na smak i aromat przyrządzanych potraw. Można używać jej w piekarniku i w kuchence mikrofalowej.
Podział patelni ze względu na powłokę, jaką posiada:
emaliowana
teflonowa
ceramiczna
tytanowa
kamienna.
Patelnię emaliowaną można dostać w dwóch wariantach - pokryta z zewnątrz emalią, wewnątrz powłoką nieprzywierającą lub pokryta od zewnątrz i wewnątrz warstwą emalii. Jest ona odporna na rdzewienie, po kilkukrotnym użytkowaniu, na jej powierzchni pojawi się dodatkowa warstwa ochronna, patyna. Co ważne, pod wpływem wysokiej temperatury nie wpływa na jakość jedzenia i jest dobrym rozwiązaniem dla alergików. Jest łatwa w czyszczeniu i nie wchłania zapachów. Dobre patelnie emaliowane powinny być odporne na ścieranie i korozję. Należy jednak pamiętać, że trzeba do niej używać wyłącznie drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych.
Patelnia teflonowa jest najpopularniejszym rodzajem patelni, który gości w wielu kuchniach. Jest ona stosunkowo tania, odporna na wysokie temperatury, ma gładką i nieprzywierającą powłokę, która umożliwia smażenie na bardzo małej ilości tłuszczu. Teflon jest trwały jednak w łatwy sposób można go zarysować - wtedy patelnia nie nadaje się już do użytku. Warto do niej używać artykułów silikonowych i drewnianych. Jest łatwa w czyszczeniu i dostosowana do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach.
Patelnia ceramiczna ma o wiele wyższą odporność na wysoką temperaturę niż na przykład patelnia teflonowa. Równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują ciepło danej potrawy. Podczas smażenia nie wydzielają żadnych związków i substancji szkodliwych. Dodatkowo nie wpływa na smak i zapach potraw.
Patelnia tytanowa jest wyborem na długie lata. Można na niej smażyć na małej ilości tłuszczu, jest nieprzywieralna i łatwa w czyszczeniu. Patelnie tytanowe to jedne z niewielu rodzajów patelni, które można myć w zmywarce. Patelnie kuchenne o tytanowej powierzchni są dostępne w wariantach o różnych głębokościach i o różnych grubościach.
Patelnia kamienna jest z pewnością jedną z opcji, które warto wziąć pod uwagę kiedy szukamy porządnej patelni na długie lata. Dosyć szybko i równomiernie się nagrzewa i jest odporna na zarysowania. Mogą to być patelnie wykonane z granitu, tytanu lub marmuru. Możemy na nich smażyć bez tłuszczu.