Maszynki do lodów

wyświetlono 5 z 5 produktów

Widok

PLN

Kategoria: Maszynki do lodów

93,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka do 5 dni

PLN

Kategoria: Maszynki do lodów

1 092,09 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka do 5 dni

PLN

Kategoria: Maszynki do lodów

1 363,93 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka do 5 dni

PLN

Kategoria: Maszynki do lodów

599,00 zł

Produkt jest chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Maszynki do lodów

219,00 zł

Produkt jest chwilowo niedostępny

Wyników na stronie:

Wakacje to idealna pora na zakup maszynki do lodów. Lody i desery lodowe są doskonałym pomysłem na chłodzący deser. Dzięki temu, że na rynku jest wiele możliwości i dostępnych jest wiele maszynek do lodów - możemy wybrać taką, która najbardziej nam odpowiada. Bez problemu można teraz częstować swoją rodzinę i przyjaciół domowymi sorbetami, mrożonymi jogurtami i lodami włoskimi. Dodatkowo jest to dobre rozwiązanie dla osób, które zwracają uwagę na skład potraw i przekąsek. Robienie lodów w maszynce do lodów jest bardzo proste i niewymagające. Zazwyczaj maszynki do lodów są wielofunkcyjnymi urządzeniami. Można w nich przygotowywać lody, jogurty, koktajle i mrożone napoje. Latem, w sezonie można używać świeżych owoców, natomiast zimą, kiedy nie ma sezonu na nasze ulubione owoce, możemy korzystać z mrożonych. 

Czym jest maszynka do lodów? 

Maszynka do lodów to urządzenie wyposażone w specjalny system pozwalający na mrożenie składników wewnątrz pojemnika lub miski. Maszynka do lodów może być także wyposażona we wkład w formie dysku - ich ścianki wypełnione są specjalnym płynem. Warto wziąć pod uwagę fakt, że samodzielnie przygotowane lody są znacznie zdrowsze. Przede wszystkim wiemy jakie składniki zostały użyte oraz że są świeże. 

Przed włączeniem maszyny do lodów należy dysk albo miskę umieścić w zamrażarce, ponieważ dzięki temu zyskają właściwości mrożące. Następnie schłodzone naczynie jest wkładane do maszyny i mocuje się mieszadło. Trzeba pamiętać, że urządzenie można podłączyć do prądu tylko i wyłącznie po złożeniu naczynia. Do włączonej maszynki wlewamy schłodzone składniki na lody. W ciągu 20 - 60 minut maszyna będzie pracowała i nada masie odpowiednią konsystencję. Pod koniec mieszania dodaje się do masy dodatki takie jak owoce, bakalie czy czekoladę. Kiedy masa jest już gotowa, należy ją włożyć do zamrażarki na kilka godzin, żeby lody się zamroziły i uzyskały odpowiednią konsystencję. 

Lody - największy przysmak wakacji

Lody to zamrożony deser, który uzyskuje się przez zamrażanie masy. Mogą być mleczne - robione z produktów mlecznych, wodne - z dodatkami smakowymi lub pod postacią tak zwanych sorbetów - owoce, cukier, woda. Często lody mogą być także wegańskie, na przykład na bazie napojów sojowych, mleka kokosowego, owsianego czy migdałowego. Lody podawane są w różnej postaci. Mogą być w kubku, wafelku, na patyku. Coraz częściej, w przemyśle spożywczym do mrożenia używa się ciekłego azotu. Ma to przyspieszyć cały proces i zmniejszyć zagrożenie przed bakteriami salmonelli. Co ciekawe, zamrażanie ciekłym azotem ogranicza tworzenie się kryształków lodu, a dzięki temu można robić smaki lodów, które byłyby niemożliwe do uzyskania przy zwykłym, czasochłonnym mrożeniu. 

Rodzaje maszyn do lodów 

  • Ręczna maszynka do lodów 

Jest ona wyposażona w pojemnik chłodzący oraz mieszadło, jednak nie podłącza się jej do prądu. Mieszadło napędzane jest korbką. Jest to duże udogodnienie, ponieważ taką maszynkę możemy używać w dowolnym miejscu i możemy ją zabierać ze sobą na różne wyjazdy. Cena tego typu maszynek jest znacznie niższa, ale cały proces będzie wymagał więcej wysiłku. 

  • Automat do lodów 

Dzięki automatowi do lodów możemy przygotować lody bez naszego udziału. Schłodzone składniki umieszczane są w misie i mieszane przez automatyczne mieszadło. Urządzenie wystarczy włączyć i czekać aż przygotuje nasz deser. Automatyczna maszynka do lodów wykonuje trudniejszą część pracy za nas. Są one droższe niż ręczne maszynki. 


Maszynki dzielą się również ze względu na system chłodzenia. Pierwsze z nich to maszynki do lodów chłodzone płynem. Misa, w której umieszcza się składniki ma podwójne ścianki. W nich znajduje się specjalny płyn albo żel, który chłodzi się, żeby naczynie zyskało swoje właściwości mrożące. System ten nie wymaga podłączenia do prądu, jednak konieczne jest zamrożenie płynu/żelu poprzez umieszczenie misy w zamrażalniku. Drugi rodzaj to maszynka do lodów z kompresorem - przypomina ona małą zamrażarkę. Jest ona wyposażona we własny agregator, który stanowi cały układ chłodzący. Ma ono wyższą cenę niż automaty do lodów, ale jest o wiele wydajniejsze. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie maszyny do lodów? 

Zakup odpowiedniego modelu powinien być zgodny z naszymi oczekiwaniami. Jednak przed wyborem dobrze jest sprawdzić parametry, które będą istotne podczas użytkowania urządzenia. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na przeznaczenie naszej maszynki do lodów. Dzięki temu przygotujemy desery, na których nam najbardziej zależy. Rodzaj maszyny dodatkowo usprawni proces przygotowywania deseru oraz będzie miało znaczny wpływ na cenę. Moc maszyny do lodów przyśpieszy proces. Im większa moc, tym szybciej będzie możliwe przygotowanie deseru. Za mała moc może spowodować przegrzanie się urządzenia. Rodzaj mieszadła jest o dziwo istotnym parametrem. Odpowiednio dobrana końcówka pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji lodów i równomiernie zamrożenie. Mieszadła powinny mieć otwory, które zapewniają skuteczniejsze mieszanie masy. Niektóre maszyny mają także dodatkowe funkcje i akcesoria co także jest dużym atutem przy wyborze maszyny do lodów. 




Zapisz się do newslettera

Proponowane kategorie

    Proponowane produkty