Jak rozmrozić lodówkę? Poznaj sprawdzone sposoby i razem z nami ułatw sobie pracę!
Lodówka pozwala bezpiecznie przechowywać żywność, która wymaga odpowiednio niskiej temperatury, dlatego jest podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Chcesz, aby urządzenie poprawnie działało? Bardzo ważne jest regularne odmrażanie i mycie. Jak rozmrozić lodówkę? Podpowiadamy! Przeczytaj sprawdzone sposoby i zadbaj o prawidłową pielęgnację, która pozwoli Ci cieszyć się idealnie higieniczną i sprawną lodówką przez długie lata.
Dlaczego potrzebne jest regularne odmrażanie lodówki?
Zanim odpowiemy na pytanie, jak rozmrozić lodówkę, wyjaśniamy, dlaczego w ogóle trzeba to robić regularnie. W każdej chłodziarce dochodzi do zjawiska wymiany ciepła. Podczas otwierania drzwiczek i układania produktów na półkach lub ich wyciągania zimne powietrze uchodzi na zewnątrz, a ciepłe przedostaje się do wnętrza. Efektem jest pojawianie się kropelek wody na tylnej ściance komory. Z czasem woda zamarza i tworzy się szron. Najwięcej lodu lodówka wytwarza, gdy temperatura otoczenia jest wysoka. Wtedy sprężarka musi pracować dłużej.
Podczas dłuższego użytkowania odpływ na ściance, którego zadaniem jest odprowadzanie wody, może zatkać się drobinkami kamienia oraz resztami produktów spożywczych przechowywanych w lodówce. Woda nie ma wtedy, jak spływać, dlatego zaczyna gromadzić się we wnętrzu urządzenia. Następnie zamienia się w lód, który trzeba usunąć.
Regularne rozmrażanie lodówki i usuwanie nagromadzonej warstwy lodu pozwala chłodziarce prawidłowo pracować. Im więcej jest lodu, tym mechanizm chłodzący słabiej działa. Sprzęt zużywa wtedy więcej prądu. Dzięki rozmrażaniu w komorze zostanie utrzymana optymalna temperatura, a rachunki za energię będą niższe.
Jak odmrozić lodówkę? Od czego zacząć?
Lodówka do rozmrażania musi być pusta, dlatego wyjmij wszystkie przechowywane produkty. Dobrym sposobem jest przełożenie ich do lodówki turystycznej, torby termicznej lub owinięcie kocem termicznym (chłód zatrzymuje złota strona folii). Możesz wykorzystać także domowy sposób i przykryć mięso oraz inne artykuły spożywcze kocem lub grubszym ręcznikiem. Zimą świetnie sprawdzi się przeniesie produktów na balkon. Następnie wyjmij z lodówki wszystkie szuflady, półki i pojemniki.
Z czasem szron będzie topniał, dlatego może pojawić się dużo wody. Jak odmrozić lodówkę, żeby nie zalać całej kuchni? Przygotuj ściereczki i ułóż je pod urządzeniem, aby pochłaniały wilgoć. Gdy lodu jest bardzo dużo, na dnie komory możesz ustawić płaską tacę, aby woda spływała do naczynia. Na bieżąco kontroluj proces rozmrażania i ścieraj mokre plamy z podłogi.
Jak rozmrozić lodówkę? Porady krok po kroku
Przekręć termostat na 0, wyłącz urządzenie z prądu i otwórz drzwi. Zabezpiecz kable, aby nie dostała się do nich woda. Jak rozmrozić lodówkę skutecznie? Poczekaj aż warstwa lodu całkowicie się stopi. Teraz może przygotować akcesoria do mycia. Do miski wlej wodę z płynem do naczyń lub octem (w proporcji 1 szklanka octu na 3 szklanki wody). Ocet doskonale dezynfekuje powierzchnie, dlatego taka mieszanka pozwoli Ci nie tylko skutecznie usunąć wszelkie zabrudzenia czy resztki żywności, ale także nieprzyjemne zapachy, bakterie oraz pleśń. Obawiasz się jego intensywnego zapachu? Ocet błyskawicznie wietrzeje, dlatego doskonale sprawdza się jako naturalny i ekologiczny środek czystości.
Miękką ściereczką lub gąbką do mycia naczyń dokładnie umyj wszystkie ścianki urządzenia, zamrażalnik, drzwi oraz elementy ruchome (szuflady, pojemniki, półki). Następnie bardzo dokładnie wytrzyj wszystkie powierzchnie (możesz użyć suchej ściereczki lub papierowych ręczników). Gdy wnętrze lodówki będzie suche, zamknij drzwi, podłącz do prądu i ustaw temperaturę na termostacie.
Jak szybko rozmrozić lodówkę?
Odmrażanie lodówki może trwać nawet do kilku godzin (gdy w środku uzbierała się już gruba warstwa lodu), dlatego wiele osób poszukuje sposobów na przyspieszenie całego procesu. Jak szybko rozmrozić lodówkę? Nie przyspieszaj procesu topnienia za pomocą gorącego powietrza z suszarki do włosów czy ustawienia na półkach naczyń z wrzątkiem, ponieważ w ten sposób możesz uszkodzić delikatne podzespoły chłodziarki. Odmrażanie pójdzie szybciej, gdy otworzysz drzwi lodówki na oścież. Możesz również delikatnie odsunąć lód od obudowy. Pamiętaj jednak, aby użyć do tego drewnianej łopatki, a nie ostrych narzędzi, które mogłyby porysować powierzchnię.
Czy lodówki No Frost się rozmraża?
No Frost to nowoczesny system, który wykorzystują lodówki nowej generacji. Producenci montują tutaj wentylatory, które pozwalają wymieniać powietrze i zmniejszać wilgotność w komorze urządzenia. To sprawia, że na ściankach nie zbiera się uciążliwy szron, sprzęt długo dobrze chłodzi, a produkty spożywcze zachowują świeżość. Czy lodówki No Frost się rozmraża? Tak, ale dużo rzadziej. Zwykłe lodówki (starszego typu) przeciętnie trzeba rozmrażać co około 2 miesiące. Lodówki No Frost wystarczy odmrozić 1-2 razy w roku.
Czy lodówkę No Frost trzeba rozmrażać?
Wielu właścicieli nowych chłodziarek zastanawia się, czy lodówkę No Frost trzeba rozmrażać, skoro na jej ściankach nie zbiera się szron. Ważne jest jednak czyszczenie urządzenia, dlatego najlepiej co około 6 miesięcy odmrozić lodówkę i dokładnie ją umyć. Sam proces jest dużo szybszy, ponieważ nie trzeba czekać do momentu stopienia się warstw lodu. Wystarczy odłączyć lodówkę od zasilania, opróżnić ją i przetrzeć wodą z płynem do naczyń lub octem. Bardzo ważne jest jedynie dokładne wyczyszczenie otworu odpływowego, który znajduje się na tylnej ścianie urządzenia. Gdy wnętrze będzie suche, sprzęt można podłączyć do prądu.