Jak wybrać suszarkę do grzybów i owoców?
Sezonowe owoce i warzywa kuszą intensywnym smakiem i aromatem. Ich walorami można z powodzeniem cieszyć się przez cały rok – wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości suszarkę spożywczą. Już od dłuższego czasu przymierzasz się do zakupu tego typu urządzenia, lecz nie potrafisz zdecydować się na konkretny model? A może nie do końca wiesz, na jakie parametry zwrócić uwagę, by wybrać dobry sprzęt? Koniecznie przeczytaj ten artykuł. Podpowiadamy, jak wybrać suszarkę do grzybów, owoców, warzyw i ziół oraz przedstawiamy polecane modele z różnej półki cenowej!
SPIS TREŚCI
Suszarka do grzybów i owoców – jak wybrać?
Suszarki do owoców i grzybów – zalety
Jak wybrać dobrą suszarkę do grzybów i owoców?
Najlepsze suszarki do grzybów i owoców – polecane modele
Jaką suszarkę do owoców i grzybów wybrać – podsumowanie
Suszarka do grzybów i owoców – jak wybrać?
Zanim podpowiemy Ci, jak wybrać dobrą suszarkę do grzybów oraz przedstawimy rekomendowane przez naszych ekspertów modele, przyjrzyjmy się w pierwszej kolejności specyfice tych sprzętów. Wbrew pozorom urządzenie tego typu powinno być obecne nie tylko w kuchni każdego miłośnika grzybobrania! Dlaczego warto zdecydować się na zakup suszarki do owoców i grzybów?
Suszenie to jeden z naturalnych sposobów konserwowania żywności i przedłużania jej przydatności do spożycia. Proces ten ma celu redukcję zawartości wody w danym produkcie do możliwie jak najniższej ilości. Niemal całkowite odparowanie wody ze struktury hamuje zachodzenie procesów enzymatycznych i nieenzymatycznych, a ponadto tworzy niesprzyjające warunki dla drobnoustrojów i uniemożliwia ich rozwój. Tym samym, pozwala na zachowanie nie tylko smaku i zapachu ulubionych produktów, ale także dużej zawartości składników odżywczych. Wszystko to sprawia, że suszenie to proces znajdujący swoje zastosowanie przede wszystkim w przypadku właśnie sezonowych owoców i warzyw czy grzybów – produktów o dużej zawartości wody, bogatych w cenne dla zdrowia witaminy i minerały, ale jednocześnie dość szybko ulegających zepsuciu.
Obecnie, właśnie dzięki takim urządzeniom, jak suszarki do grzybów, cały proces przebiega znacznie wydajniej – zajmuje mniej czasu, a ponadto wymaga również mniejszego nakładu pracy. Każde urządzenie, niezależnie od modelu, zawiera kilka piętrowo ułożonych sit, na których kładzione są produkty przeznaczone do ususzenia. Suszenie w suszarce spożywczej odbywa się przy pomocy wbudowanej grzałki, która ogrzewa znajdujące się we wnętrzu powietrze oraz wentylatora, który przepuszcza je przez sita i rozprowadza równomiernie po całym wnętrzu. Dzięki temu, nawet przy gęstym obłożeniu pięter, produkty błyskawicznie tracą odpowiednią ilość wody i są odpowiednio przygotowane do przechowywania.
Suszarki do owoców i grzybów – zalety
Zastanawiasz się nad zakupem suszarki do grzybów do swojego domu? A może chcesz podarować ją komuś w prezencie w ramach jakiejś szczególnej okazji – rodzicom, dziadkom czy innej bliskiej osobie? Jak już zostało wspomniane, suszarka do owoców i grzybów będzie doskonałym uzupełnieniem każdej kuchni. Jakie zalety skłaniają do jej zakupu?
- Wszechstronne zastosowanie
Suszarka do grzybów i owoców to urządzenie, które znajdzie szerokie zastosowanie z kuchni – i to przez cały rok. Warto wykorzystać ją do ususzenia owoców i warzyw sezonowych, szczególnie smacznych i bogatych w odżywcze składniki właśnie w tych konkretnych porach, by potem móc je wykorzystać do przyrządzania rozmaitych potraw, deserów, kompotów czy naparów również w pozostałych miesiącach. W suszarce do owoców suszyć możesz przeróżne ich rodzaje – m.in. jabłka, czerwoną i czarną porzeczkę, maliny, truskawki, aronię, śliwki, morele, wiśnie, dziką różę, marchewki, pomidory, pietruszkę, seler, por, buraki czy czosnek. Oprócz owoców, warzyw i grzybów, w suszarce możesz także ususzyć wiele innych produktów żywnościowych – w tym rozmaite zioła i przyprawy.
Suszarki do owoców i grzybów chętnie są także wybierane do domów, w których mieszkają zwierzęta – urządzenia z powodzeniem można wykorzystać do suszenia mięsa na przysmaki dla pupila, np. drobiu czy wołowiny. W porównaniu do gotowych, paczkowanych smaczków, jest to znacznie bardziej opłacalne rozwiązanie – poza tym, w pełni pozbawione jakichkolwiek dodatków konserwujących, utwardzonych tłuszczów czy innych ulepszaczy smaku.
- Bezpieczeństwo dla żywności
Choć wybrane rodzaje owoców, warzyw czy grzybów możemy kupić już ususzone w sklepie, nie zawsze jednak są one łatwo dostępne, a jeśli już, bardzo często odznaczają się dość wysoką ceną. Co więcej, w wielu produktach wciąż stosuje się niestety różne niepotrzebne dodatki, takie jak na przykład cukier, olej słonecznikowy, mający za zadanie utrzymać miękkość produktu kwas sorbowy czy dwutlenek siarki – środek konserwujący, warto dodać, niepozostający bez wpływu na zdrowie. Suszenie żywności w suszarce do owoców i grzybów sprawia, że proces jest w pełni bezpieczny, a przysmaki pozbawione szkodliwych dodatków.
- Kompaktowe gabaryty
Decydując się na zakup suszarki do owoców czy grzybów, nie trzeba obawiać się, że nie znajdzie się na nią miejsce w kuchni. Choć różne modele odznaczają się różną wielkością, są w większości bardzo kompaktowe i nie zajmują wiele miejsca.
- Łatwa obsługa
Suszarki do grzybów i owoców to urządzenia nieskomplikowane w obsłudze – z powodzeniem mogą więc sprawdzić się na przykład na prezent dla seniora. Choć oczywiście, obecnie, wraz ze znacznym poszerzeniem rynkowego asortymentu, w sprzedaży są też dostępne modele z bardziej nowoczesnymi funkcjami czy elektronicznym sterowaniem, wciąż bez trudu znaleźć można modele z mechanicznymi pokrętłami czytelnie oznakowanymi przyciskami. Dzięki temu dla każdego znajdzie się coś odpowiednio – zarówno dla osoby poszukującej bardziej uwspółcześnionego sprzętu, jak i tej wolącej proste, sprawdzone rozwiązania.
- Wygoda i oszczędność czasu
Duża pojemność i kilka poziomów tacek pozwala na jednoczesne przygotowanie suszonych warzyw, owoców, grzybów, czy innych produktów spożywczych w naprawdę dużych ilościach. Dzięki temu cały proces zabiera zdecydowanie mniej czasu, a ponadto przebiega znacznie bardziej wygodnie niż przy użyciu innych, nieprzeznaczonych do tego urządzeń.
- Atrakcyjna cena
Suszarki do grzybów, owoców, warzyw i ziół to urządzenia finansowo przystępne dla większości osób. Choć oczywiście w sprzedaży nie brakuje i droższych, zaawansowanych modeli, których cena przekracza nawet 1500 złotych, oferta jest na tyle urozmaicona, że bez trudu pozwala na znalezienie sprzętu przy mniejszym funduszu – co ważne, dobrej jakości. Rozpiętość cen jest szeroka – każdy może więc trafić na coś odpowiedniego, wpisującego się w potrzeby, oczekiwania i posiadany budżet. Jak wspomnieliśmy, kwota, jaką przychodzi zapłacić za najdroższe sprzęty może sięgać nawet 1500–2000 złotych. Suszarki spożywcze można jednak nabyć nawet i w cenie w granicach zaledwie 100 złotych.
Jak wybrać dobrą suszarkę do grzybów i owoców?
Od dłuższego czasu rozważasz zakup urządzenia i zastanawiasz się, jak wybrać dobrą suszarkę do grzybów i owoców? Nie masz pewności, które parametry mają kluczowe znaczenie dla sprzętów tego typu? A może zbyt szeroka oferta sprawia, że trochę się w niej gubisz i po prostu nie wiesz, od czego zacząć? Aby pomóc Ci w wyborze odpowiedniego urządzenia, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka praktycznych wskazówek. Dzięki nim, nie tylko szybciej dokonasz selekcji oferty, ale przede wszystkim dokonasz dobrego zakupu.
Dobra suszarka do grzybów, owoców czy warzyw powinna nie tylko odznaczać się dobrym stosunkiem ceny do jakości i wpisywać w Twój budżet, ale przede wszystkim odpowiadać na Twoje potrzeby – lub potrzeby osoby, którą chcesz nią obdarować! Jak wybrać suszarkę do grzybów, owoców i innej żywności? Poniżej wypunktowaliśmy kluczowe kwestie, których nie możesz pominąć, jeśli chcesz mieć pewność wyboru funkcjonalnego i dobrej jakości sprzętu, wpisującego się w konkretne oczekiwania!
- MOC – jeden z kluczowych parametrów przy wyborze sprzętów kuchennych. Moc ma oczywiście znaczenie i przy wyborze suszarki spożywczej. Sprawa nie jest jednak tak prosta jak mogłoby się wydawać. Warto pamiętać, że nie zawsze więcej znaczy lepiej! Suszarki do grzybów i owoców czy warzyw są tego najlepszym dowodem. Aby odpowiednio zredukować ilość wody, jaka znajduje się w produktach spożywczych, nie jest potrzeba najwyższa wartość mocy – nie zagwarantuje ona szybszego suszenia, a jedynie może doprowadzić do nadmiernego wysuszenia wierzchniej warstwy żywności.
- W sprzedaży dostępne są suszarki do grzybów i owoców o mocy od 100 W do nawet 1000 W i więcej. Dobre efekty suszenia produktów dadzą jednak już modele o mocy w granicach 200–250 W – dodatkowo będą także odznaczać się najczęściej znacznie bardziej atrakcyjną ceną. Dużym plusem jest też oczywiście możliwość płynnej regulacji wykorzystywanej do suszenia mocy. Warto mieć na uwadze, że opcja ta nie jest dostępna w każdym modelu.
- TACKI – kolejną ważną kwestią, na jaką należy zwrócić uwagę przy wyborze, są poziomo ułożone tacki tworzące piętra, na których będą układane produkty przeznaczone do wysuszenia. Warto zwrócić uwagę nie tylko na to, by w modelu znalazła się ich odpowiednia liczba – suszarka może mieć nawet i pięć poziomów, ale na niewiele się to zda, gdy łącznie pozostawią one do dyspozycji użytkownika niewielką powierzchnię na produkty. Jaką wybrać suszarkę do grzybów i owoców? Najłatwiej o podjęcie decyzji w oparciu o deklarowaną pojemność – dobrym wyborem dla większości osób będzie model 10 l. Jeśli producent nie podaje takiej informacji, warto zwrócić uwagę na ilość pięter i ich średnicę lub podaną długość i szerokość boków. Przy wyborze sprzętu, warto też sprawdzić, czy upatrzony model daje możliwość regulacji poziomu tacek.
- FUNKCJE DODATKOWE – suszarki do warzyw i owoców, jak i również specjalne suszarki do grzybów, oferują bardzo często różne dodatkowe funkcjonalności. Niektóre z nich mogą poszerzać możliwości urządzenia, inne z kolei zwiększać wygodę użytkowania. Wśród tych najbardziej przydatnych wymienić należy przede wszystkim:
- regulator temperatury – pozwoli na dostosowanie jej wartości do suszenia konkretnych produktów
- regulowane tacki – możliwość regulacji wysokości ułożenia tacek umożliwia dostosowanie wnętrza urządzenia do wielkości i kształtu produktów, np. większych grzybów czy warzyw oraz ich suszenie bez konieczności krojenia na malutkie kawałki. Z kolei funkcja tacek obrotowych sprawdza się przede wszystkim w sytuacji dużego obłożenia - pozwala na jeszcze lepsze i bardziej równomierne wysuszenie wszystkich produktów
- timer – pozwala na ustawienie pożądanego czasu suszenia i zwiększa bezpieczeństwo użytkowania - po jego upłynięciu suszarka automatycznie się wyłącza, co zapobiega niechcianym wypadkom i zmniejsza ryzyko przesuszenia produktów.
- OBUDOWA – oprócz parametrów decydujących o samych możliwościach urządzenia, warto zwrócić również uwagę na jakość wykonania. Wybierając model o solidnej odbudowie, który został stworzony z mocnych, odpornych na uszkodzenia materiałów, zyskujesz większą pewność, że posłuży Ci przez lata. Najlepsze suszarki do owoców i warzyw większą część obudowy wykonane mają z solidnego, lecz przezroczystego tworzywa – takie rozwiązanie pozwala na szybką i wygodną kontrolę stanu żywności, bez konieczności otwierania pokrywy.
- DESIGN – producenci nowoczesnych sprzętów wyposażających kuchnię, starają się sprostać oczekiwaniom użytkowników nie tylko co do samej użyteczności i żywotności, ale też wyglądu oferowanych urządzeń. Nie ulega wątpliwości, że design ma szczególne znaczenie, jeśli kuchnia została w każdym detalu starannie zaprojektowana. Jednak nawet, jeśli suszarka będzie na co dzień schowana, zawsze milej dla oka jest, gdy przy użytkowaniu jej wygląd nie razi w oczy. Wybór, jeśli chodzi o design, jest całkiem szeroki – urządzenia dostępne są w różnych kolorach i stylistyce.
- INNE KWESTIE – przy wyborze suszarki do warzyw, owoców i grzybów warto zwrócić także uwagę na sam sposób sterowania oraz czyszczenia tac – niektóre modele pozwalają szczególnie łatwo utrzymać je w czystości, dzięki możliwości mycia elementów w zmywarce. Istotną kwestią jest również klasa efektywności energetycznej i ilość zużywanego prądu przez urządzenie w trakcie pracy. Częste używanie energochłonnego modelu może dać swój wyraz w wysokości rachunków.
- W odpowiedzi na pytanie, jak wybrać suszarkę do grzybów i owoców, nie można nie wspomnieć jeszcze o kwestiach z pozoru pobocznych, lecz mogących mieć istotne znaczenie przy dłuższym okresie użytkowania. Mowa tu między innymi o łatwej dostępności do serwisu technicznego oraz przystępnej cenie części wymiennych w razie awarii po upłynięciu gwarancji.
Najlepsze suszarki do grzybów i owoców – polecane modele
- Suszarka do grzybów i owoców Esperanza Chanterelles EKD002 – szukasz sprzętu, który zaspokoi potrzeby większej rodziny? Nie wiesz, jaką wybrać suszarkę do owoców i grzybów, warzyw czy ziół? Zależy Ci na zachowaniu jak największej ilości wartości odżywczych? Zwróć uwagę na ten model! Suszarka umożliwia zachowanie smaku i aromatu ulubionej żywności przez jeszcze dłuższy czas. Ergonomicznie zaprojektowana, zapewnia dużo miejsca do suszenia, a jednocześnie jest bardzo kompaktowa. Przezroczysta obudowa pozwala łatwo sprawdzić, ile jeszcze czasu pozostało do końca suszenia produktów.
- Suszarka do owoców i grzybów Seveirn OD 2940 250W Biała- nowoczesny model do suszenia przeróżnych produktów żywnościowych, od owoców, warzyw i grzybów, przez delikatne zioła, aż po mięsa i ryby. Pomimo niewielkich rozmiarów, suszarka jest bardzo pojemna – zawiera 5 tacek o średnicy ok 31 cm, co zapewnia dużą powierzchnię suszenia. Wyróżnia się bardzo prostą obsługą i zajmuje niewiele miejsca – sprawdzi się więc świetnie również do małych kuchni.
- Suszarka do grzybów, owoców i jarzyn Esperanza Appetissant – budżetowa suszarka do owoców i grzybów o atrakcyjnym wyglądzie. Pięć sit i duża moc pozwala na wydajne i jednoczesne suszenie większej ilości produktów. Dobre rozwiązanie, gdy szukasz optymalnego kompromisu między oferowaną jakością i ceną.
Jaką suszarkę do owoców i grzybów wybrać – podsumowanie
Suszarka do grzybów i owoców znajdzie swoje zastosowanie nie tylko w domach zapalonych miłośników leśnego grzybobrania, ale też w każdej innej kuchni. Będzie świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób lubiących rozmaite potrawy, desery czy napoje z wykorzystaniem sezonowych suszonych warzyw, owoców, aromatycznych grzybów czy ziół. Suszarkę do grzybów docenią też z pewnością właściciele zwierząt – urządzenie pozwoli na własnoręczne przygotowanie zdrowych mięsnych przysmaków, tak uwielbianych przez czworonogi. W dodatku znacznie tańszych niż już ususzone, gotowe produkty.
Jak wybrać dobrą suszarkę do grzybów i owoców? Po lekturze naszego poradnika zapewne wiesz już, że cena nie jest jedynym wyznacznikiem. Dobrej jakości modele znaleźć można również wśród tańszych urządzeń. Najważniejszym jest odpowiednie dopasowanie sprzętu do indywidualnych potrzeb i oczekiwań – rodzaju żywności, jaką zamierzasz suszyć w domu oraz jej ilości. W tym celu warto przy wyborze zwrócić uwagę przede wszystkim na wartość mocy, liczbę tacek oraz łączną ich powierzchnię. Dobrze, gdyby suszarka dawała możliwość płynnej regulacji zarówno mocy, jak i samej temperatury. Użytkowanie mogą uprzyjemnić i ułatwić dodatkowe udogodnienia – np. timer czy termostat.
Mamy nadzieję, że przygotowany przez nas poradnik okazał się pomocny i już wiesz, jak wybrać suszarkę do grzybów i owoców. Pamiętaj, że wszystkie produkty z zestawienia, a ponadto także i wiele innych propozycji, czeka na Ciebie w naszym sklepie online. W razie pytań zapraszamy do kontaktu – z przyjemnością rozwiejemy wszelkie wątpliwości, a w razie potrzeby pomożemy w wyborze najlepszego modelu!