Jak zrobić lodówkę? Instruktaż krok po kroku

Jak zrobić lodówkę? Instruktaż krok po kroku

5 min czytania

Planujesz rajd rowerowy lub inną letnią wycieczkę w plener i chcesz zawsze mieć pod ręką schłodzone napoje? A może organizujesz piknik i obawiasz się, aby przygotowane przekąski nie zepsuły się w gorących promieniach słońca? Niestety domowa lodówka jest zbyt ciężka i wymaga stałego dostępu do prądu. Rozwiązaniem jest lodówka turystyczna. Nie zawsze musisz jednak ją kupować. Osoby z żyłką majsterkowicza i lubiące DIY mogą wykonać taką mini-chłodziarkę… samodzielnie. Jak zrobić lodówkę? Podpowiadamy!

Jak zrobić lodówkę z maty budowlanej? Jakich materiałów będziesz potrzebować?

Pamiętasz jak zbudowany jest termos, który pozwala utrzymać stałą temperaturę herbaty lub innego napoju? Jego konstrukcja ogranicza wymianę ciepła pomiędzy wnętrzem naczynia i otoczeniem. Producenci stosują tutaj podwójną ściankę z wypompowanym powietrzem z warstwy znajdującej się pomiędzy nimi. Do przewodnictwa ciepła dochodzi dzięki zderzaniu się cząsteczek, które przekazują sobie energię kinetyczną. Dzięki temu, że pomiędzy ścianami termosu znajduje się próżnia, cząsteczki napoju znajdujące się w termosie nie zderzają się z cząsteczkami z zewnątrz. Nie dochodzi więc do zmiany energii kinetycznej, a temperatura zawartości pozostaje stała. Dodatkowo wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie termosu są pokrywane specjalnym materiałem, który odbija światło (ścianki tradycyjnego termosu przypominały srebrne lustro).

Zasadę znaną z budowy termosu można wykorzystać do budowy własnej chłodziarki. Jak zrobić lodówkę, aby jej wnętrze rzeczywiście pozwalało utrzymywać stałą temperaturę? Można wykorzystać popularny materiał budowlany – matę FD Plus. Surowiec ten nie tylko wykazuje właściwości termoizolacyjne, ale jest elastyczny i można go wyginać. Ma 5 mm grubości, dlatego nie ma najmniejszego problemu, aby przeciąć go zwyczajnymi nożyczkami czy ostrym nożem do tapet. Mata FD Plus produkowana jest z pianki poliuretanowej. Z obu stron pokrywa się ją refleksyjną folią aluminiową, która świetnie przewodzi ciepło. Pełni ona funkcję ekranu termoizolacyjnego odbijającego energię cieplną od warstwy refleksyjnej. Materiał ten bez problemu kupisz w marketach budowlanych (sprzedawana jest na metry).

Do samodzielnego zrobienia lodówki turystycznej przygotuj:

  • plastikowe wiaderko,
  • matę budowlaną FD Plus (jej powierzchnia musi wystarczyć do pokrycia powierzchni wiaderka),
  • wkład chłodzący – możesz wykorzystać profesjonalny wkład chłodzący ze specjalnym żelem lub kompresy chłodzące dostępne w aptece, folia aluminiowa.

Do prac będziesz potrzebować także narzędzi:

  • nożyczki lub ostry nóż do tapet,
  • ołówek,
  • papier (służy do narysowania szablonu),
  • pistolet do aplikacji kleju na gorąco.


Jak zrobić lodówkę turystyczną z maty budowlanej – instrukcja krok po kroku

Jak zrobić lodówkę turystyczną z przygotowanych elementów? Na papierze odrysuj szablon wiaderka, które stanie się obudową dla Twojej przenośnej lodówki. Na początek odrysuj dno, a następnie wysokość pojemnika. Teraz wylicz, jakiej powierzchni z maty termoizolacyjnej będziesz potrzebować, aby wypełnić dno i boki wiaderka. Narysuj także krążek, który będzie służył jako pokrywa dla pojemnika.

Następnie:

  • wytnij elementy z maty według wcześniej przygotowanych papierowych szablonów (za pomocą nożyczek lub noża do tapet),
  • przymocuj elementy maty do wnętrza pojemnika klejem na gorąco – za pomocą specjalnego pistoletu do jego aplikacji (tzw. glutownicy). Możesz użyć także taśmy dwustronnej, ale efekt będzie wtedy gorszy (warstwy maty termoizolacyjnej mogą nie przylegać perfekcyjnie do całej powierzchni wiaderka),
  • wyrównaj nożem brzegi maty, aby były dopasowane do pojemnika.

W ten sposób uzyskasz szczelną obudowę. Ale jak zrobić lodówkę turystyczną, aby rzeczywiście chłodziła zawartość?

Musisz przygotować wkład chłodzący, który zmrozisz w zamrażarce lub zamrażalniku domowej lodówki.

Możesz wybrać:

  • gotowy wkład żelowy ze sklepu,
  • jednorazowy kompres chłodzący dostępny w aptekach – jest to materiał, który ma schładzać lub ogrzewać ludzkie ciało, dlatego jest wykonany z bezpiecznych materiałów (nietoksyczny żel organiczny i folia). Gdy go zmrozisz, nadal będzie elastyczny i łatwo dopasuje się do zawartości,
  • wytrzymałą plastikową butelkę o pojemności 33 ml wypełnioną wodą – ten sposób jest najtańszy, ale daje najsłabszy efekt chłodzenia. Przed włożeniem do lodówki turystycznej, należy owinąć butelkę folią aluminiową (z jej ścianek może kapać skroplona woda).

Teraz zapakuj do obudowy zrobionej lodówki turystycznej ulubione napoje lub inne produkty, które chcesz chłodzić i obłóż je przygotowanym wkładem chłodzącym. Taka konstrukcja doskonale sprawdzi się podczas wycieczek, ale można ją wykorzystać także np. do przewożenia lodów czy mięsa ze sklepu do domu.


Jak zrobić lodówkę turystyczną na wkłady ze styropianu?

Prostą lodówkę „na wkłady” możesz zrobić także ze styropianu. Będziesz potrzebować:

  • plastikowej skrzynki na obudowę (kupisz ją w markecie budowlanym),
  • styropianu – 1 m2,
  • 2 plastikowych karnistrów o pojemności 5 l,
  • 3-4 worków foliowych,
  • koca termicznego (folia NRC),
  • dużej torby z mocnym uchem,
  • dwustronnej taśmy klejącej,
  • nożyczek lub ostrego noża.

Jak zrobić lodówkę turystyczną z powyższych elementów? Należy:

  • nalać wody do karnistrów i zamrozić je w zamrażalniku,
  • przyciąć płyty styropianu w taki sposób, aby wypełniły dno i boki skrzynki,
  • włożyć styropianowe płyty do worków foliowych i zakleić taśmą (dzięki temu materiał nie będzie się kruszył),
  • przykleić na zewnętrznej stronie płyt folię NRC (srebrna strona powinna znaleźć się na zewnątrz),
  • tak przygotowaną obudowę lodówki włożyć do dużej torby,
  • wypełnić zawartość pudełka i obłożyć wkładami chłodzącymi.

W ten sposób zyskasz solidne pudełko izolacyjne idealne do przenoszenia schłodzonych napojów w teren.