Wolnowar – zalety i wady
Czy w dzisiejszych czasach, gdy brakuje nam czasu na wszystko i każde działanie staramy się usprawnić, przyspieszyć oraz zautomatyzować, jest miejsce dla wolnego gotowania? Jak najbardziej! Oczywiście pod warunkiem, że mamy odpowiedni sprzęt. A takim bezsprzecznie jest wolnowar, czyli elektryczny garnek, który pozwala na bezpieczne, powolne gotowanie różnych produktów, aby zachować jak najwięcej zdrowotnych właściwości w produktach. Dowiedz się, jak działa wolnowar, jakie ma zalety i wady, a także poznaj wskazówki, jak wybrać dobre urządzenie!
Spis treści
Jaki rodzaj naczynia w wolnowarze?
Jakie funkcje powinien mieć wolnowar?
Wolnowar, a może multicooker? Polecane modele
Czy warto kupić wolnowar – podsumowanie
Wolnowar to elektryczny garnek, służący do gotowania potraw na wolnym ogniu. Jego podstawową cechą jest podtrzymywanie przez dłuższy czas względnie niskiej temperatury, Dzięki temu możliwe jest wielogodzinne gotowanie bez ryzyka przypalenia czy częstego mieszania. Doskonały do takich potraw, jak gulasze, zupy, potrawki, buliony, musy czy powidła. Większość dostępnych na rynku modeli składa się z kilku podstawowych części, czyli elektrycznej obudowy grzewczej, elektronicznego panelu sterowania lub pokrętła, wyjmowanego naczynia oraz pokrywy. Jeśli jednak zdecydujesz się na zakup bardziej zaawansowanego sprzętu – np. multicookera z funkcją wolnowaru, możesz spodziewać się bardziej zaawansowanej konstrukcji.
Wolnowar, znany również pod swoją anglojęzyczną nazwą slow cooker, to urządzenie elektryczne, które służy do przygotowywania potraw w niskiej temperaturze, najczęściej sięgającej około 80 st. C. Sprzęty oferują różne tryby grzania, zależnie od modelu, stąd też potrawy w różnym tempie osiągają idealną temperaturę grzania. Kluczowe jest jednak, by urządzenie utrzymywało ją przez cały czas przygotowywania posiłku – od kilkudziesięciu minut do nawet kilkunastu godzin, w zależności od ustawień timera. Zadaniem wolnowaru jest, aby zapewnił nam spokojne, powolne gotowanie dań, bez ryzyka wykipienia, przypalenia, przywarcia. Oczywiście to od wprowadzonych ustawień zależy, czy danie osiągnie pożądaną miękkość i konsystencję, dlatego nie zawsze warto w 100% ufać przepisom i warto od czasu do czasu zajrzeć do garnka, by upewnić się, że gotowanie następuje zgodnie z planem.
- Wolnowar umożliwia gotowanie bez konieczności pilnowania potraw. Niska temperatura sprzyja przyrządzaniu dań w spokoju, ograniczając ryzyko przypalenia, przywarcia, spalenia, wykipienia, do absolutnego minimum. Oszczędza to czas i sprawia, że w trakcie gotowania pysznych potraw, można zająć się czymś innym – nauką, pracą, rozrywką czy nawet iść na spacer.
- Zaletą gotowania w wolnowarze jest zachowanie większej ilości wartości odżywczej w produktach. Nie od dziś wiadomo, że wysoka temperatura prowadzi do ograniczenia witamin i innych wartościowych elementów w produktach. Zarówno gotowanie na parze, jak i gotowanie w niskiej temperaturze, sprzyja przyrządzaniu zdrowych, odżywczych posiłków.
- Wolnowar pozwala na oszczędzanie. Jak to możliwe? Przede wszystkim z tego względu, że można w nim przyrządzać tańsze, ale bardziej wymagające mięsa, jak np. szponder, ogon wołowy, żeberka czy boczek. Można również gotować buliony na kościach, przyrządzić obłędne pulled pork czy ramen.
- Gotowanie w wolnowarze nie jest hałaśliwe ani uciążliwe, więc z powodzeniem można nastawić program gotowania nawet na noc, by rano cieszyć się pyszną zupą albo mięciutkim mięsem na kanapki.
- Wolnowar to bezpieczny sprzęt, a przypalenia potraw właściwie nie występują. W związku z tym może on działać nawet wtedy, gdy nie ma nas w domu. Nastawiasz gulasz o poranku, a po powrocie do domu cieszysz się pysznym obiadem. Brzmi świetnie, prawda?
- Jako zaletę wolnowaru musimy również wskazać to, że pozwala na długie podtrzymywanie temperatury. Dzięki temu potrawy są gotowe do spożycia nawet po zakończeniu programu gotującego. To bardzo wygodne w przypadku rodzin, gdzie każdy wraca o innej porze i bez konieczności odgrzewania, brudzenia naczyń, może zjeść ciepłe danie.
- Na plus jest również to, że wolnowar wcale nie zużywa dużej ilości prądu! Większość dostępnych na rynku urządzeń można zaliczyć do kategorii energooszczędnych – zużywają od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW oraz pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Za 8h pracy sprzętu zapłacimy więc od około 60 gr do 1 zł, zależnie od typu sprzętu i aktualnej ceny energii elektrycznej.
- Oczywiście nie zapominajmy też o tym, że wolnowar to jeden garnek, oferujący całą gamę możliwości kulinarnych! Z jego pomocą możesz przygotować dania kuchni polskiej i międzynarodowej. Staropolski bigos, meksykańskie chilli con carne, japoński ramen, francuska zupa cebulowa, a może wołowina po argentyńsku? Każdy znajdzie coś dla siebie, bo przepisów wymagających długiego gotowania w niskiej temperaturze jest co nie miara!
Zalet wolnowarów jest całkiem sporo. A czy w takim razie sprzęt ma swoje mankamenty? Jest to bardzo indywidualna kwestia, ale na pewno należy mieć na uwadze fakt, że urządzenie zajmuje nieco miejsca w kuchni. Najlepiej więc sprawdzi się w kuchniach z dużymi blatami, aby można było swobodnie go ulokować w bezpiecznym miejscu i wykorzystywać wedle zapotrzebowania. Oczywiście i w małej kuchni można czerpać satysfakcję z wolnowarów – wystarczy sprzęt chować do szafki i wyciągnąć wówczas, gdy chcemy z niego skorzystać.
Wadą jest też to, że urządzenie ma określoną pojemność – zwykle jest optymalny do gotowania potraw dla 2-5 osób, ale już przy tworzeniu dań dla większej ilości gości, może okazać się zbyt mały. Czy jest na to rozwiązanie? Oczywiście już na etapie zakupu warto zdecydować się na model z pojemnym naczyniem.
W kategorii Gotowanie na Vobis.pl czeka na Ciebie cała gama przydatnych urządzeń, które znajdą zastosowanie w Twojej kuchni podczas gotowania, pieczenia i przygotowywania najróżniejszych posiłków czy przetworów. Jeśli interesują Cię dostępne wolnowary, to znajdziesz je w podkategorii: parowary, ale również w multicookery, ponieważ wolne gotowanie jest jedną z częściej występujących funkcji w tego typu sprzętach! Jak wybrać wolnowar? Nasi eksperci przygotowali szereg wskazówek, które zebraliśmy poniżej. Dzięki nim z pewnością znajdziesz odpowiedni sprzęt.
Oferta urządzeń jest obszerna, dlatego warto na początku zastanowić się, jakie masz potrzeby i w jakim celu będzie wykorzystywany wolnowar.
- Jeśli ma to być sprzęt do codziennego gotowania dań dla małej 2-3 osobowej rodziny, to optymalnym wyborem będzie zakup modelu wyposażonego w naczynie o pojemności 3-4 litrów. Pozwoli to na sprawne gotowanie zup, gulaszy, duszonych mięs i innych dań. Poza tym mniejszy wolnowar zajmie też mniej miejsca na kuchennym blacie, będzie się zgrabnie prezentował i zużyje mniej energii elektrycznej.
- Jeśli jednak ma to być urządzenie dla większej rodziny czy do przygotowywania dań okazjonalnie w większej ilości (np. świątecznego bigosu czy potraw dla gości na różne okazje), warto postawić na znacznie większy model. Rekomendowany jest wybór modelu o pojemności co najmniej 5 litrów, choć im większy, tym lepiej. Tu jednak konsekwencją będzie większy rozmiar urządzenia, a co za tym idzie – potrzebna większa przestrzeń do przechowywania.
Jaki rodzaj naczynia w wolnowarze?
Zdecydowana większość naczyń w wolnowarach jest metalowa, dodatkowo zabezpieczona powłoką (np. ceramiczną, teflonową). Można również spotkać modele z misami kamionkowymi lub ceramicznymi. Są świetnym wyborem, ponieważ wystarczy wyjąć ugotowane w wolnowarze danie, by np. dokończyć jego przyrządzanie w piekarniku (praktyczne w przypadku choćby zup cebulowych, w których ważnym aspektem jest zapieczenie pod warstwą sera). Wybierając urządzenie pod kątem naczynia, zalecamy także zwrócić uwagę na to, czy ma ono nieprzywierającą powłokę, co ułatwi nie tylko gotowanie, ale i mycie naczynia, jak i na to, czy można je umieszczać w zmywarce. Zwiększy to znacząco komfort korzystania ze sprzętu! Poza tym w specyfice sprawdź, czy na wyposażeniu znajdują się dodatkowe elementy – np. kosz do gotowania na parze czy zapasowe naczynie.
Jakie funkcje powinien mieć wolnowar?
Zakup wolnowaru ma przede wszystkim ułatwić przyrządzanie zdrowych i pysznych potraw. Aby tak się stało, sprzęt musi być wyposażony w odpowiednie funkcje. Podstawą są dwa tryby grzania – LOW i HIGH, czyli wolne i szybkie osiąganie pożądanej temperatury oraz mają wpływ na tempo przygotowania dania. Najczęściej też wolnowary są wyposażone w trzeci tryb – warm, który służy podtrzymaniu ciepła potrawy, bez jego dalszego gotowania. Oczywiście istotny w sprzęcie jest także timer, który pozwala na ustawienie czasu pracy urządzenia – od kilkudziesięciu minut do nawet 24 godzin! Niektóre modele mają ponadto specjalne tryby, które ułatwiają gotowanie określonych dań – wówczas nie trzeba ręcznie wprowadzać ustawień, a w zestawie mogą znajdować się dodatkowe elementy. Mowa np. o funkcji gotowania ryżu, gotowania na parze, duszenia, podsmażania itd.
Wolnowary, jak i multicookery, ryżowary czy szybkowary, podbiły serca klientów w wielu zakątkach świata. Także w Polsce mają wielu zwolenników i wciąż zyskują na popularności. Nie dziwi więc fakt, że wielu producentów małego AGD zdecydowało się na wdrożenie do swojej oferty tego typu sprzętów. Swoje propozycje wolnowarów mają m.in. Ariete, Russel Hobbs, MPM, Tefal, CrockPot, Morphy Richards czy Sencor. Ceny sprzętów są zróżnicowane, stąd też warto zastanowić się, ile jesteś w stanie przeznaczyć na taki sprzęt. Podstawowe, niewielkie modele kosztują około 200-300 zł, z kolei modele bardziej zaawansowane, mające liczne funkcje, o większej pojemności, kosztują nieco więcej – nawet 500-600 zł.
Wolnowar, a może multicooker? Polecane modele
Wielofunkcyjny wolnowar, wyposażony w aż 5 automatycznych programów gotowania: powolne gotowanie w niskiej temperaturze, gotowanie ryżu, gotowanie na parze, smażenie oraz podgrzewanie i utrzymywanie temperatury do 24h.
Model ten wyposażony został w dwa naczynia: podstawowe o pojemności 3,5 l oraz do gotowania ryżu o pojemności 1,8 l, a także w kosz do gotowania na parze. Ceramiczna misa ogranicza przywieranie potraw, a przy tym łatwo się ją czyści, można ją myć w zmywarce czy wykorzystywać do zapiekania dań w piekarniku.
Urządzenie ma moc 700W i kompaktowe wymiary: 34 cm x 29,5 cm x 27,5 cm. Prezentuje się przy tym bardzo designersko, stanowiąc atrakcyjny dodatek w każdej kuchni. Skupiając się na funkcji wolnego gotowania, model ten oferuje przyrządzanie dań w temperaturze poniżej 96 - 98ºC. Dzięki temu potrawy nie są doprowadzane do wrzenia, przez co też nie tracą swoich wartościowych składników odżywczych. Model ten dostępny jest również w kolorze zielonym: Wolnowar Ariete 2904/04 Vintage Zielony .