Kawa naturalna i rozpuszczalna

wyświetlono 17 z 17 produktów

Widok

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

60,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 72h

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

51,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 72h

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

61,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka 72h

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

44,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

54,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

30,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

54,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

30,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

54,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kawa ziarnista Black&White 500g

4046234834000, 491549

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

24,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

44,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

30,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

54,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kawa ziarnista Black&White 1Kg

4046234834024, 483403

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

46,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

19,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

60,00 zł

chwilowo niedostępny

PLN

Kategoria: Kawa naturalna i rozpuszczalna

57,00 zł

chwilowo niedostępny

Wyników na stronie:

Czy jest ładniejszy zapach od świeżo mielonej kawy o poranku? Już sam jej zapach pobudza i wprawia w dobry nastrój. Jest dostępnych wiele rodzajów kaw, spośród których można wybrać idealną dla siebie. 

Czym jest kawa? 

Kawa to napój przygotowany z palonych i zmielonych ziaren kawowca. Jest to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Kawa uprawiana jest w ponad 70 regionach strefy tropikalnej - w Ameryce, Azji, Afryce i Oceanii. Do uprawy kawy wybierane są najlepszej jakości ziarenka. Kawowiec jest rodzajem drzew z rodziny marzanowatych i obejmuje około 100 gatunków roślin. Współcześnie cały przemysł kawowy można podzielić między dwa najczęściej uprawiane gatunki: Arabika i Robusta. 

Rodzaje kawy 

Robusta - kawa kongijska 

Robusta jest zazwyczaj składnikiem mieszanek kawowych. Jest to kawa wywodząca się z Afryki, jest ona znacznie mniej wymagająca w uprawie niż inne gatunki. Uprawy mogą znajdować się na niższej wysokości i są bardziej odporne na choroby i działanie szkodników. Co ciekawe, ma wysoką zawartość kofeiny w ziarnie - pobudza bardziej niż na przykład Arabica. Robusta stanowi około 25 % światowych upraw kawy. W smaku, robusta jest kawą gorzką i ziemistą. Robusta jest zdecydowanie lepszym wyborem dla osób, które potrzebują mocnego, gorzkiego i aromatycznego pobudzenia. 

Robusta ze względu na swój mocny smak, używana jest jako dopełnienie w mieszankach z kawą Arabica. Dodatkowo nadaje charakterystycznej pianki zwanej “cremą”. Często wykorzystuje się ją także do produkcji kaw rozpuszczalnych. 

Arabika 

Ziarna Arabiki różnią się przede wszystkim kształtem i kolorem. Są lekko płaskie i podłużne, a kawa, która jest z nich parzona jest łagodna i aromatyczna. Zawiera mniej kofeiny niż kawa kongijska, bo od 1 do 1,5 %. Arabika stanowi 75 % upraw kawy na świecie. Uważa się ją za znacznie bardziej szlachetną niż robustę. Ma delikatniejszy i mniej goryczkowaty smak, w którym można wyczuć nutę słodyczy. W ziarnach arabiki znajdziemy do 9 % tłuszczu i od 15 do 17 % cukru. Kawa arabska jest bardziej wymagająca w uprawie niż kawa kongijska, to decyduje o wysokiej cenie tej kawy. Ceniona jest przede wszystkim za doskonały smak oraz właściwości pobudzające. Możemy wyróżnić różne odmiany arabiki, takie jak: Typica, Bourbon, Mundo Novo, Cattura, Catuai, Catimor, Charrier, Pacas, Geisha, SL28, Margaturra, Icatu, Mergogype. 

Sposoby parzenia kaw

  • Kawy rozpuszczalne 

Kawa rozpuszczalna jest to jeden z rodzajów kawy w formie osuszonego ekstraktu, przeznaczona jest do bezpośredniego rozpuszczenia w wodzie. Do jej produkcji używa się ziarna kawowców, następnie są poddawane mieleniu i ekstrakcji ciśnieniowej wodą. Później uzyskany ekstrakt zagęszcza się i poddaje wysuszeniu. Tak właśnie powstają granulki, które nazywane są kawą rozpuszczalną. Kawa rozpuszczalna dzieli się na trzy rodzaje. 

Liofilizowana, czyli ta najczęściej spotykana, granulowana. Jej produkcja polega na suszeniu w niskiej temperaturze i przy niskim ciśnieniu. W trakcie tego procesu woda ulega zamrożeniu wody, która występuje w ekstrakcie i sublimacji lodu. Dzięki tej metodzie, kawa ma postać równych kryształków. Drugim rodzajem kawy rozpuszczalnej jest kawa suszona rozpyłowo. Oznacza to, że ekstrakt kawy jest rozpylany w strumieniu gorącego powietrza pod wysokim ciśnieniem. W taki sposób powstaje kawa w formie proszku. Trzecia jest kawa rozpuszczalna aglomeryzowana. Powstaje ona w ten sam sposób co kawa suszona rozpyłowa, ale ma postać granulek. Kawę rozpuszczalną przygotowuje się po prostu zalewając ją wodą. Może być podawana na ciepło lub zimno, z mlekiem albo bez. 

  • Kawa z kawiarki 

Kawiarka to urządzenie o prostej konstrukcji, które służy do parzenia kawy. Jest to ciśnieniowy czajnik, który zbudowany jest z: podstawy z umieszczonym w niej zaworem bezpieczeństwa oraz gwintem, elementu lejkowatego, sitka, gumowej uszczelki, komory z przykrywką i rączką. Żeby zaparzyć kawę w kawiarce należy przede wszystkim dobrać odpowiednie ziarna kawy, a następnie je zmielić. Do podstawy kawiarki wlewa się wodę, na górę wkładany jest lejek z sitkiem, gdzie wsypuje się kawę. Skręcamy kafeterkę i stawiamy na palniku. Po kilku minutach wrząca woda, dzięki ciśnieniu przesączy się i wpłynie do kafeterki. Kiedy cały napar znajdzie się na górze kawiarki - kawa jest gotowa. 

  • Chemex 

Jest to rodzaj prostego ekspresu do kawy, w którym gorąca woda, powoli przesiąka przez papierowy filtr wypełniony zmielonymi ziarnami kawy. Żeby przygotować kawę w chemexie trzeba najpierw podgrzać wodę w osobnym naczyniu. W szklanym chemexie umieszcza się zwilżony wrzątkiem papierowy filtr, do niego sypie się zmielone ziarna kawy. Następnie polewa się je niewielką ilością wody i czynność się powtarza. Taki sposób parzenia kawy pozwala na wydobycie aromatów z ziaren i uzyskanie bardziej wyraźnego smaku. 

  • Aeropress 

Jest to urządzenie, które służy do ręcznego parzenia naparu z kawy. Składa on się z cylindra zaparzającego z sitkiem i tłoka zakończonego uszczelką. Zestaw posiada także mieszadełko, lejek i miarkę. W odkręconym sitku umieszcza się filtr do kawy i wsypuje się do niego zmieloną kawę. Następnie zalewa się gorącą wodą. Mieszankę kawy przeciska się kolbą przez filtr do filiżanki. Na kawę 250 - 270 ml należy użyć około 16 - 22 g zmielonej kawy.

Zapisz się do newslettera

Szanowny Użytkowniku w naszym serwisie wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej w Polityce Prywatności.

Potwierdzam

Proponowane kategorie

    Proponowane produkty